Jakość siary jest bardzo ważna.

Można ją sprawdzić za pomocą prostych metod. Pierwsza to metoda oceny organoleptycznej (patrz tabela nr 1), a druga z wykorzystaniem „siaromierza”.

Hodowca może również zwrócić się do weterynarza o zbadanie stężenia immunoglobulin. Badanie przeprowadzone jest na osoczu krwi za pomocą refraktometru. Pozwala określić zawartość gramów immunoglobulin w litrze siary.

Dlaczego jakość siary jest ważna?

Cielak po urodzeniu, dzięki immunoglobulinie obecnej w pobranej siarze, zyskuje tzw. odporność bierną. Im więcej dobrej jakości siary poda się cielęciu, tym łatwiej  zwierzę poradzi sobie w  nowych dla niego warunkach. Siara to inwestycja w zdrowe cielę. Pozwala na obniżenie ilości chorych i martwych cieląt, zwiększenie pobrania pasz stałych i uzyskanie większych dziennych przyrostów. To również szybsza pierwsza inseminacja i wyższa mleczność. Odporność czynną cielak buduje po pierwszym tygodniu życia. Do tego niezbędne jest dobrej jakości mleko matki.

siara

Poprzedni artykuł

Jak zadbać o prosięta?

Następny artykuł

Rekordowa produkcja polskiego brojlera – rośnie także eksport

Autor

Jarosław Matuszczak

Jarosław Matuszczak

Specjalista ds. bydła

Brak komentarzy

Dodaj swój komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.