W codziennej pracy staramy się pomóc naszym hodowcom uzyskiwać jak najlepsze wyniki. Staramy się zwrócić uwagę na wszystkie aspekty, które mogą mieć jakikolwiek wpływ bezpośredni lub pośredni na krowy. Chciałbym jednak zwrócić uwagę na aspekt czysto techniczny, jakim są systemy udojowe. Hodowcy korzystają z wielu różnych rozwiązań. Najczęściej spotykane to dojarka przewodowa i hala udojowa.

Ważnym obowiązkiem hodowcy są coroczne przeglądy systemów udojowych, wymaganych przez spółdzielnie mleczarskie, weterynarię oraz federację.

Często zdarza się tak, iż hodowcy dokument ten ,,załatwiają” przez telefon, bez jakichkolwiek wcześniejszych fachowych badań, sprawdzających prawidłową pracę tychże urządzeń. Zachęcam jednak do wybierania firm, które rzetelnie wykonują montaże systemów udojowych, serwis i atesty. Można też w kilku krokach sprawdzić samemu kilka najważniejszych parametrów, co przedstawię w kolejnej części.

W celu sprawdzenia podciśnienia należy upewnić się, że wskazówka wakuometra przed uruchomieniem pompy wskazuje zero. Ważne jest też to, w którym miejscu jest zainstalowany tenże zegar pomiarowy. Prawidłowe znajduje się na linii udojowej w miejscu gdzie krowy są dojone, a nie przy pompie lub tzw. dojarni, czyli w pomieszczeniu, w którym znajduje się myjka.

Właściwe podciśnienie po włączeniu pompy jest inne dla hali udojowej oraz dla dojarki przewodowej. W hali udojowej jego wartość powinna osiągać 46 kPa, zaś w przypadku dojarki przewodowej – 50 kPa.

Wartości te w momencie podłączenia wszystkich aparatów i pozwoleniu w jednym na zassanie powietrza atmosferycznego nie powinny spaść więcej niż o 2 kPa.

Nieprawidłowe podciśnienie będzie powodowało uszkodzenie gruczołów mlecznych oraz zwieraczy strzyków, co w konsekwencji będzie doprowadzać do zwiększenia się Mastitis, a w efekcie do zwiększenia się liczby komórek somatycznych.

Poprzedni artykuł

Kalkulacja produkcji jaj konsumpcyjnych - cz. I , czyli tzw. koszty „stałe”

Następny artykuł

Rotawirusy

Autor

Tomasz Chmielewski

Tomasz Chmielewski

Specjalista ds. bydła

Brak komentarzy

Dodaj swój komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.