Jak zadbać o efektywną hodowlę bydła? Jakie budować obory oraz o czym pamiętać w trakcie procesu projektowego?

M.in. na te pytania odpowiadali w swoich prezentacjach Adam Góral (st. specjalista ds. bydła) i Radosław Celiński (specjalista ds. techniczno-inwestycyjnych) podczas targów rolniczych w Siedlcach.

targi rolnicze w Siedlcach

Wydajność mleczna krów w dużej mierze determinowana jest przez wielkość pobrania przez nie paszy. Jak sprawić, by krowa pobrała odpowiednie dawki?

Trzy czynniki decydują czy krowa pobiera dużą ilość paszy czy zbyt małą: dawka pokarmowa, zwierzę i system utrzymania, czyli dobrostan.

Dawka pokarmowa – dlaczego krowy jedzą za mało?

„Ponieważ zbyt późno zbieramy sianokiszonkę. Czekamy jak trawa urośnie, a przez to trawa się wykłasza, traci składniki pokarmowe i ma dużą ilość włókna, ligniny, czyli niższą strawność. Nie potrzebna nam jest duża ilość paszy o słabej jakości” – przypominał Adam Góral.

Opowiadał on także o złej technologii, wpływającej na pobranie paszy.

„Co z tego, że mamy piękną kukurydzę, dorodne kolby, dobrze wypełnione, jeśli zbierzemy je złą sieczkarnią? Jeśli cięcie będzie zbyt długie, a ziarna będą niewłaściwie rozdrobnione? W takiej sytuacji składniki pokarmowe i energia będą niedostępne dla zwierząt. Właśnie dlatego tak istotna jest dobra technologia.”

Również słaba jakość paszy wpływa na pobranie. Aby zrobić dobrej jakości sianokiszonkę należy mieć trawy szlachetne. Jeśli trawa nie była przesiewana przez kilka lat traci na jakości.

_DSC7104 (Copy)

Ważna jest także struktura paszy.

„Często słyszę pytanie, czy mój TMR jest dobry, czy struktura jest odpowiednia. Zachęcam wówczas do sprawdzenia, czy nie mamy do czynienia ze zbyt długo pociętą sianokiszonką oraz separowaniem przez krowy TMR-u. Jeśli tak jest, oznacza to, że jego struktura jest nieodpowiednia.” – podkreślał Adam Góral.

Na pobranie paszy wpływ ma samo zwierzę.

„Jeśli krowa jest tłusta, ma otłuszczoną wątrobę i tak wchodzi w laktacje ma niskie pobranie paszy. Jest jej bowiem łatwiej pobrać energię z organizmu i spalić tłuszcz. Takie zachowanie jest jednak niebezpieczne dla jej zdrowia. Zwiększa się wówczas ryzyko pojawienia się chorób metabolicznych i zmniejsza pobranie paszy treściwej, co wpływa na wydajność produkcji.”

_DSC6970 (Copy)

Oczywiście nie można zapominać o zachowaniu dobrostanu.

Nawet jeśli mamy dobrze przygotowaną do laktacji krowę, w sytuacji gdy ma ona chore racice nie podejdzie do stołu paszowego i nie zje odpowiedniej ilości paszy.

„Musimy systematycznie dbać o racice. To decydujący element, wpływający na długowieczność i wysoką produkcyjność.” – podkreślał Adam Góral w swojej prezentacji.

„Należy także pamiętać o odpowiedniej ilości zwierząt w oborze oraz np. o zapewnieniu odpowiedniej ilości poideł (1 duże poidło wannowe na 25 sztuk). Istotną rolę odgrywa również wentylacja, oświetlenie, legowiska, korytarze i przejścia” – przypominał Radosław Celiński, podkreślając istotę planowania budynków dla bydła.

_DSC7004 (Copy)

Informował także, że w projekcie technologicznym należy zawrzeć:

  • średni stan roczny zwierząt w gospodarstwie
  • wymiary zewnętrzne budynku
  • system utrzymania
  • sposób usuwania, składowania i zagospodarowania gnojowicy lub obornika
  • system doju,
  • wymiary stanowisk, korytarzy, przejść i stołu paszowego,
  • wentylacja,
  • oświetlenie,
  • zagospodarowanie działki.

_DSC6982 (Copy)

Poza solidną dawką wiedzy przekazanej podczas prezentacji, doradcy żywieniowi dzielili się swoim doświadczeniem i ciekawostkami poprzez liczne rozmowy. Źródłem wielu ciekawostek oraz praktycznych porad dla hodowców były także quizy wiedzowe (z nagrodami) oraz fiszki, jakie wyświetlały się na ekranach oraz były do pobrania na stoisku De Heus.

_DSC6844 (Copy)

_DSC7111 (Copy) quiz

Na stoisku nie zabrakło oczywiście atrakcji dla dzieci. Podczas, gdy rodzice i dziadkowie rozmawiali z doradcami żywieniowymi, mali hodowcy malowali zwierzaki na koszulkach, uczestniczyli w quizach, pokazach chemicznych oraz brali udział w wielu innych rozmaitych zabawach.

_DSC7122 (Copy) _DSC6872 (Copy) _DSC6996 (Copy)

A co jeszcze się działo? Zobaczcie na poniższych zdjęciach:

_DSC6901 (Copy) _DSC7102 (Copy) _DSC7054 (Copy) _DSC7068 (Copy) _DSC7022 (Copy) _DSC7017 (Copy)_DSC6836 (Copy) _DSC6983 (Copy) _DSC6916 (Copy) _DSC7059 (Copy)_DSC6976 (Copy) _DSC6891 (Copy) targi_DSC6923 (Copy)

Poprzedni artykuł

Płynne żywienie okiem ekonomisty

Następny artykuł

I Forum Reprodukcyjne

Autor

Karolina Pietrzko

Karolina Pietrzko

Brak komentarzy

Dodaj swój komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.