Ceny mleka rosną, a hodowcy coraz częściej szukają sposobów, by zwiększyć produkcję. W zeszłym roku w Polsce wyprodukowano prawie o 2,5% więcej mleka niż w roku poprzednim. Tendencja wzrostu utrzymuje się.

Hodowcy chętnie inwestują w rozwój gospodarstwa. Powstaje coraz więcej nowych, świetnie zaopatrzonych obór. Ich wyposażenie obejmuje sprzęt najnowszej technologii: stacje paszowe, roboty udojowe  i inteligentne systemy zarządzania stadem. Stwarza to optymalne warunki dla rozwoju krów.

Na mleku zarabia się więcej, jednak hodowcy nadal mają trudności z obliczeniem przychodów z produkcji. Wynika to z niewłaściwego modelu zarządzania stadem. Często zapomina się o zbieraniu istotnych danych takich, jak koszt żywienia jednej krowy, koszt żywienia do 1 litra wyprodukowanego mleka czy też zużycie paszy treściwej na wyprodukowanie 1 litra mleka.

Skrupulatna kontrola stada pozwala określić mocne i słabe strony gospodarstwa. Pomocnym narzędziem do zbierania i analizowania danych jest MMM (Margin Monitor Milk). Rozwiązanie to wprowadziła na rynek kilka lat temu firma De Heus. MMM w prosty sposób pomaga hodowcom obliczyć zyski z produkcji mleka.

Wieloletnie doświadczenie i wiedza specjalistów De Heus zostały docenione przez wielu hodowców, których doradcy żywieniowi wspierają w efektywnej produkcji mleka.

Margin Monitor Milk to skuteczne narzędzie do walki z konkurencją.

Wciąż da się zauważyć duże różnice w zysku między poszczególnymi gospodarstwami indywidualnymi. Wahają się one od 5 zł do nawet ponad 30-40 zł od krowy dziennie.

MMM uczy polskich hodowców, jak zarabiać na mleku. Wskaźnik Margin to przychód pomniejszony o koszty produkcji – żywienia. W skład tych kosztów wchodzą nakłady poniesione na produkcję pasz własnych, kiszonek oraz środki przeznaczone na zakup pasz i dodatków. Nie liczy się kosztów pozostałych (media, wypłaty dla pracowników, koszty kredytów itp.) dlatego, że nie ma się na nie wpływu.

Margin Monitor Milk pozwala kontrolować między innymi:

  • zużycie paszy treściwej i produktów ubocznych na 1 litr mleka,
  • całkowity koszt żywienia krowy w stadzie,
  • koszt żywienia do 1 l mleka

Ten ostatni wskaźnik w wielu przypadkach znacznie się waha – od 0,40 do nawet 0,80 zł na 1 litr mleka.

Równie ważnym wskaźnikiem jest efektywność dawki – informuje on ile kilogramów mleka krowa wyprodukuje z 1 kg pobranej suchej masy dawki.

Świadczy to m.in. o prawidłowo zbilansowanej dawce, zarządzaniu czy jakości pasz objętościowych. Rozbieżności w zyskach wynikają z dużego zróżnicowania gospodarstw. Jedne krowy potrafią wyprodukować ponad 1,5 litra mleka, ale są też takie które produkują 1 l mleka z 1 kg pobranej suchej masy.

Analizy MMM pokazują, że koszty żywienia stanowią od 28 do 60% kosztów w gospodarstwie i mają olbrzymi wpływ na zysk z mleka.

Jak widać na powyższym grafie, im więcej produkuje się mleka, tym więcej się zarabia. Margin Monitor Milk pozwala obliczyć znacznie więcej istotnych wskaźników, które pomagają w efektywny sposób produkować mleko. Wskazuje silne i słabe strony produkcji oraz obszary, które wymagają poprawy. Świadomość słabości jest niezwykle ważna. Można je poprawić i dzięki temu dalej się rozwijać i tym samym więcej zarabiać.

Jesteś zainteresowany zwiększeniem zysków z produkcji mleka?

Odezwij się do nas w komentarzu lub skontaktuj się bezpośrednio z doradcą żywieniowym z Twojego terenu. Kontakt do doradców dostępny jest tutaj. Wystarczy wpisać kod pocztowy miejscowości, w której mieszkasz, by znaleźć właściwego doradcę.

Specjaliści De Heus wykonują kilkanaście kalkulacji zysków dziennie.

Poprzedni artykuł

Trzy kury na pustyni

Następny artykuł

Winda

Autor

Marcin Kryger

Marcin Kryger

Kierownik produktu ds. bydła

Brak komentarzy

Dodaj swój komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.