Faza dojrzewania to okres pomiędzy 8 a 14 miesiącem życia jałówki. W tym czasie tworzy się jej wymię, a dokładnie mówiąc pęcherzyki mleczne, które w przyszłości odpowiedzialne będą za ilość wyprodukowanego mleka.

Ograniczenie paszy energetycznej w tym okresie zapobiegnie odkładaniu się tkanki tłuszczowej w miejscu rozwoju pęcherzyków mlecznych.

W fazie dojrzewania jałówki osiągają dojrzałość płciową oraz kaliber pozwalający na inseminacją w 14 miesiącu życia.

Wskazówki odchowu jałówek w fazie dojrzewania:

  • ogranicz poziom białka i energii w dawce
  • podawaj zwierzętom smakowite kiszonki, by pobranie wzrosło
  • wyeliminuj z dawki pasze treściwe od 12 miesiąca. Pozwoli to ograniczyć koncentrację białka i energii w dawce
  • kontynuuj podawanie Bestermine Lacto Mg
  • regularnie kontroluj jakość i poziom otłuszczenia wymiona, co pozwoli zapobiec nieodwracalnym błędom tego okresu
  • zwróć szczególną uwagę na kondycję jałówek, aby nie dopuścić do nadmiernego otłuszczenia. Nadal widoczne powinny pozostać linia grzbietu oraz żebra
  • zwierzęta w wieku 14 miesięcy, przy obwodzie klatki piersiowej 166 cm oraz wysokości w kłębie 140 cm są gotowe do pierwszej inseminacji. Zwróć szczególną uwagę na pokazujące się ruje.
Poprzedni artykuł

Rola włókna dla loch prośnych

Następny artykuł

Znaczenie wody w żywieniu drobiu

Autor

Paweł Kasprowicz

Paweł Kasprowicz

Kierownik działu bydła

Brak komentarzy

Dodaj swój komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.