Prawidłowo odchowane jałówki zapewnią w przyszłości zdrowe, wysokoprodukcyjne stado bydła mlecznego.

Dobrze odchowana jałówka jest w stanie w pierwszych trzech laktacjach wyprodukować nawet 1000 litrów mleka więcej!

Dodatkowo, odpowiednio nadzorowany wzrost młodych zwierząt zwiększa ich długowieczność, znacząco obniżając koszty remontu stada. Dlatego zalecamy odchów jałówek zgodnie z programem Kaliber.

Kaliber to właściwe proporcje pomiędzy wysokością w kłębie, masą ciała, a obwodem klatki piersiowej jałówki w całym okresie jej wzrostu.

Widoczny grzbiet z wyraźnie zaznaczoną linią kręgosłupa, widoczne żebra oraz dobrze wykształcone wymię to cechy charakterystyczne jałówki posiadającej prawidłowy Kaliber.

Jałówki odchowane zgodnie z programem Kaliber powinny osiągnąć w wieku 6 miesięcy wagę 200 kg.

Poprzedni artykuł

Akademia A'locha

Następny artykuł

Elementarz produkcji paszy - śrutowanie

Autor

Paweł Kasprowicz

Paweł Kasprowicz

Kierownik działu bydła

Brak komentarzy

Dodaj swój komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.