W czasie tej fazy jałówki pierwszy raz wchodzą w ruję. Ważne jest, aby na tym etapie zadbać o rozwój ich kośćca i mięśni, podając odpowiednio zbilansowaną dawkę. Podczas fazy dojrzewania wymagania zwierząt dotyczące białka i energii lekko się zmniejszają, natomiast szybko rośnie pobranie suchej masy. Zwierzęta mogą pobierać duże ilości kiszonek i wykorzystywać je do maksymalnego przyrostu. Na tym etapie ogromne znaczenie ma smakowitość pasz objętościowych.

Charakterystyczną cechą 13-miesięcznej jałówki są doskonałe proporcje. Wyraźnie widoczne są żebra i linia grzbietu. Zwierzęta w momencie dojrzewania są aktywne, wyraźnie wykazują ruję. Na tym etapie ocena kondycji ciała powinna wynosić od 2 do 2,5 punktów BCS. Właściwe żywienie w fazie dojrzewania zapobiega otłuszczaniu się wymienia i sprzyja występowaniu rui. Otłuszczanie jest szkodliwe, ponieważ źle wpływa na jakość wymienia, a co się z tym wiąże obniża produkcję. Właściwy balans pomiędzy białkiem i energią w dawce pozwala utrzymać wymię w odpowiedniej kondycji.

Zgodnie z planem odchowu Kaliber, po ukończeniu roku zwierzęta nie powinny dostawać pasz treściwych, dlatego tak istotne staje się dostarczenie minerałów i witamin. Idealnym rozwiązaniem jest zastosowanie odpowiedniej mieszanki mineralno-witaminowej, np. Bestermine Kaliber. Bestermine Kaliber stworzony jest z myślą o szybkim wzroście i rozwoju jałówek. Cechuje się nowatorskim połączeniem witaminy E i selenu organicznego, co powoduje rozwój gruczołów płciowych oraz uwidocznia manifestacje rui. Dawka w ilości 100 g/sztukę w okresie dojrzewania zapewnia pełne pokrycie niezbędnych związków mineralnych i witamin.
Zwierzę o obwodzie klatki piersiowej 165 cm i wysokości 133 cm można poddać inseminacji, kiedy wejdzie w ruję. To bardzo ważna informacja, którą powinno się zapamiętać, zwłaszcza że wiele inseminacji jest obecnie przeprowadzanych jedynie w oparciu o wiek. Inseminacja prawidłowo wyrośniętej jałówki przed osiągnięciem wieku krycia daje optymalne wyniki i obniża wiek pierwszego wycielenia.

Poprzedni artykuł

Akademia A'locha

Następny artykuł

Ferma hodowcy drobiu

Autor

Marcin Kryger

Marcin Kryger

Kierownik produktu ds. bydła

Brak komentarzy

Dodaj swój komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.