Pod koniec ubiegłego roku odbyły się inauguracyjne spotkania „Biznesu z jajem” – nowego przedsięwzięcia firmy De Heus, podczas którego zostały poruszone tematy najbardziej wpływające na opłacalność produkcji.

Pierwsze spotkanie odbyło się w Nowym Sączu i zostało zorganizowane przez region południowy firmy De Heus dla klientów oraz osób zainteresowanych tematyką produkcji jaj.

Biznes z jajem
„Biznes z jajem”, Nowy Sącz

Podczas spotkania poruszyliśmy tematy istotnie wpływające na opłacalność produkcji. Spotkanie przeprowadziliśmy w dwóch częściach: teoretycznej oraz warsztatowej. W pierwszej, merytorycznej części spotkania, Grzegorz Torzyński – kierownik produktu ds. drobiu De Heus omówił okres przejściowy u kur nieśnych. Zwrócił uwagę na zasady postępowania oraz najistotniejsze cele warunkujące wzorową nieśność (%), masę ciała, dzienne pobranie paszy oraz wagę i masę jaj.

Elementy umiejętnej kalkulacji kosztów produkcji stanowiły moją prezentację Przedstawiłem oraz omówiłem udział poszczególnych kosztów produkcji w tej branży, podkreślając iż odpowiedni poziom pobrania paszy oraz efektywna kontrola tego parametru to najistotniejszy czynnik pozwalający zarobić lub zaoszczędzić fortunę w tak długiej produkcji.

Biznes z jajem
„Biznes z jajem”, Chamsk

Nie bez znaczenia dla stabilnej produkcji jest struktura pasz nioskowych, homogenność pasz sypkich oraz skład surowcowy. Tematykę tych zagadnień poruszył Rajmund Falkowski – specjalista ds. drobiu. Omówione zostały wady i „pozorne” zalety pasz o różnej strukturze (drobna, gruba), a jednocześnie przedstawione zostały prawidłowe wartości dla tego typu pasz. Z drugiej zaś strony był to dobry moment do rozprawienia się z mitami dotyczącymi surowców rzepakowych, koloru paszy czy zawartości białka, bo to nie jego zawartość, ale odpowiedni i sprawdzony poziom aminokwasów jest najbardziej istotny.

Ostatnia prezentacja stanowiła płynne przejście do zajęć praktycznych związanych z tym tematem.

Warsztat z oceny pasz składał się z oceny organoleptycznej (struktura wizualna, zapach, barwa, udział zanieczyszczeń) oraz praktycznej oceny struktury sypkich pasz nioskowych przy użyciu ręcznych przesiewaczy terenowych lub w sposób profesjonalny z zastosowaniem przemysłowego przesiewacza paszowego.

ocena pasz
Warsztat z oceny pasz

Warsztat ten cieszył się dużym zainteresowaniem oraz stworzył możliwość porównania obecnego stanu żywienia wobec rozwiązań i standardów jakie oferuje firma De Heus.

Na koniec warsztatów w imieniu całej grupy zabrał głos jeden z hodowców mówiąc: „Prowadzimy produkcję od wielu lat, ale dziś zobaczyliśmy, że jeszcze sporo musimy się nauczyć”. Wypowiedź ta mobilizuje wszystkich, zarówno hodowców jak i pracowników firmy De Heus do wytężonej pracy, poprawy wyników produkcyjnych oraz do budowania wzajemnego wsparcia w biznesie, biznesie z jajem.

Biznes z jajem
„Biznes z jajem”, Nowa Sól

Co przed nami?

Najbliższe spotkania odbędą się w I połowie kwietnia w Nowym Sączu, Chamsku, Nowej Soli i Modrzycy. Będą one odpowiedzą na pytania zgłoszone przez uczestników, co oznacza, że  wśród tematów pojawią się m.in. te związane ze światłem, dezynfekcją, wentylacją, wodą, jajami oraz problemami zdrowotnymi.

Biznes z jajem
Warsztaty z oceny pasz

Tematyka pogrupowana jest w odpowiednie bloki, tworzące jedną i harmonijną całość. Wspólny mianownik spotkań stanowi aspekt biznesowy, wskazujący obszary produkcji, które odpowiednio monitorowane oraz prowadzone mogą przyczynić się do znacznego obniżenia kosztów produkcji. Pierwsza edycja spotkań cieszyła się dużym zainteresowaniem oraz zaangażowaniem obecnych gości. Mamy nadzieję, że tak pozostanie i nasz wspólny projekt Biznes z jajem przyczyni się do poprawy wyników produkcyjnych oraz do budowania wzajemnego wsparcia w biznesie. 

Do zobaczenia!

Poprzedni artykuł

There is no more story.

Następny artykuł

Trawa

Autor

Kamil Witkowski

Kamil Witkowski

Specjalista ds. drobiu

Brak komentarzy

Dodaj swój komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.