Na jakość skorupy wpływa wiele czynników.

Jednym z nich jest potencjał genetyczny danej rasy. Wszystkie typy kur nieśnych są selekcjonowane między innymi ze względu na twardość skorupy. Jednak poszczególne rasy wykazują pewne różnice np. kury rasy ISA mogą zachowywać wysoką twardość do późnego wieku produkcyjnego. Bez względu na potencjał genetyczny wpływ na jakość skorupy ma długość użytkowania kur. Wraz z wiekiem zmniejsza się efektywność wchłaniania i wykorzystywania wapnia. Dodatkowo, znoszone jaja są większe przez co bardziej podatne na uszkodzenia mechaniczne. Jest to przyczyna zwiększonego zapotrzebowania starszych kur na związki mineralne. Istotne znaczenie na jakość skorupy ma stres.

Wszystkie niepożądane czynniki np. temperatura (za wysoka, za niska) przeciągi, zapylenie, nadmierny hałas, przegęszczenie, czasowy brak dostępu do paszy bądź wody zaburzają prawidłową syntezę skorupy.

Pod wpływem stresu dochodzi do różnych deformacji, chropowatości, pęknięć i odgnieceń. Dlatego na podstawie wyglądu jaj można wiele powiedzieć na temat warunków utrzymania i kondycji zdrowotnej stada. Niektóre choroby wywołują zmiany na i w strukturze skorupy np. infekcja dróg oddechowych objawia się deformacją w postaci pierścieniowatych przewężeń. Przy mykoplazmozie częstym objawem są niezmineralizowane końcówki jaj, a syndrom spadku nieśności powoduje całkowity brak warstwy właściwej. Takie jaja otoczone są jedynie błonami podskorupowymi.

Poprzedni artykuł

Łubin w żywieniu trzody chlewnej - alternatywny nośnik białka w paszy

Następny artykuł

Pomysł na ulepszenie legowisk

Autor

Grzegorz Torzyński

Grzegorz Torzyński

Kierownik produktu ds. drobiu

Brak komentarzy

Dodaj swój komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.