Spożycie mięsa kaczego w ostatnich latach w Polsce regularnie wzrasta. Obecnie wynosi 16-18 dag na jednego mieszkańca kraju. U naszych zachodnich sąsiadów spożywa się go ok. 1 kg rocznie.

Produkcja żywca kaczego jednak sukcesywnie rośnie z roku na rok. Porównując rok 2014 do 2013 wzrost był równy około 70%, z czego 90% wyjeżdża za granicę Państwa w postaci mięsa i przerobów.

W terenie możemy spotkać dwa rodzaje kaczek:

  • Piżmową (10%)
    kaczka piżmowa
  • Pekin (90%)

    kaczka
    Kaczka Pekin

Kaczka Pekin utrzymywana jest do 8 tygodnia. Choć najlepszą korelację między FCR a masą ciała uzyskujemy w 44 dobie.

Kaczka Piżmowa utrzymywana jest do 9 tygodnia

Kaczor Piżmowy utrzymywany jest do 12 tygodnia

Oba gatunki kaczek mogą być odchowywane na ściółce lub rusztach.

Zalecane obsady kaczek na m2

Zalecane obsady kaczek na m2

Wady ściółki:

  • zmniejszona obsada na m2
  • możliwość zarażenia piskląt grzybem
  • możliwość podpaleń kaczek
  • duży wkład pracy przy odchowie (ścielenie)

Zalety ściółki:

  • mniejszy wkład finansowy na starcie
  • mniejsze uszkodzenia żywca podczas tuczu

Wady rusztu:

  • możliwość uszkodzeń kończyn u kaczek
  • trudności w myciu obiektów

Zalety rusztu:

  • zwiększona obsada na m2
  • brak podpaleń
  • brak wkładu finansowego podczas rzutu (słoma)
  • mniejszy wkład pracy przy odchowie

Jakie kaczki hodujecie?

Poprzedni artykuł

Biegunki u prosiąt na porodówce - przyczyny chorobowe

Następny artykuł

Fundamenty

Autor

Marcin Szukalski

Marcin Szukalski

Specjalista ds. drobiu

1 komentarz

  1. Jan
    6 lutego 2018 at 21:44 — Odpowiedz

    Dzień dobry czy może mię któż snalesz hodowle w Białogardu powód 60 km.

    był bym wdzięczny.

    Pozdrawiam

    Jan

Dodaj swój komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.