Spożycie mięsa kaczego w ostatnich latach w Polsce regularnie wzrasta. Obecnie wynosi 16-18 dag na jednego mieszkańca kraju. U naszych zachodnich sąsiadów spożywa się go ok. 1 kg rocznie.
Produkcja żywca kaczego jednak sukcesywnie rośnie z roku na rok. Porównując rok 2014 do 2013 wzrost był równy około 70%, z czego 90% wyjeżdża za granicę Państwa w postaci mięsa i przerobów.
W terenie możemy spotkać dwa rodzaje kaczek:
- Piżmową (10%)
- Pekin (90%)
Kaczka Pekin
Kaczka Pekin utrzymywana jest do 8 tygodnia. Choć najlepszą korelację między FCR a masą ciała uzyskujemy w 44 dobie.
Kaczka Piżmowa utrzymywana jest do 9 tygodnia
Kaczor Piżmowy utrzymywany jest do 12 tygodnia
Oba gatunki kaczek mogą być odchowywane na ściółce lub rusztach.
Zalecane obsady kaczek na m2
Wady ściółki:
- zmniejszona obsada na m2
- możliwość zarażenia piskląt grzybem
- możliwość podpaleń kaczek
- duży wkład pracy przy odchowie (ścielenie)
Zalety ściółki:
- mniejszy wkład finansowy na starcie
- mniejsze uszkodzenia żywca podczas tuczu
Wady rusztu:
- możliwość uszkodzeń kończyn u kaczek
- trudności w myciu obiektów
Zalety rusztu:
- zwiększona obsada na m2
- brak podpaleń
- brak wkładu finansowego podczas rzutu (słoma)
- mniejszy wkład pracy przy odchowie
Jakie kaczki hodujecie?
1 komentarz
Dzień dobry czy może mię któż snalesz hodowle w Białogardu powód 60 km.
był bym wdzięczny.
Pozdrawiam
Jan