Objawy kanibalizmu są różne. U kur najczęściej dochodzi do wydziobywania piór czy nawet skóry nóg. U indyków często obserwowane jest dziobanie głowy, bardzo rzadko dochodzi do wydziobywania mięśni czy wnętrzności.

Głównym skutkiem kanibalizmu jest różnicowanie się stada oraz częste upadki ptaków z powodu odniesionych ran. Powoduje to duże straty ekonomiczne w produkcji.

Przy kanibalizmie przeważnie obserwuje się padłe osobniki z wydziobanymi ranami czy nawet wnętrznościami. Rzadziej zaobserwować można obecność piór w treści żołądka. Głównym sposobem wykrycia problemu jest obserwacja ptaków.

Jak przeciwdziałać kanibalizmowi?

Ze względu na różne przyczyny kanibalizmu powinniśmy działać wielokierunkowo na ograniczenie czynnika wywołującego stres.

Zapobiegać można poprzez:

  • zapewnienie odpowiedniej przestrzeni ptakom, która jest niezbędna do swobodnego pobierania wody i paszy;
  • unikanie dłuższego przestoju w podawaniu pokarmu;
  • zwrócenie uwagi na warunki środowiskowe (temperaturę, wilgotność), wentylację w pomieszczeniu oraz natężenie światła (zmniejszyć do 5-10 lx);
  • malowanie szyb na czerwono w obiektach z oknami oraz włączenie czerwonej żarówki (nawet przez ok 15 h), ponieważ kolor czerwony działa uspokajająco na ptaki;
  • podawanie preparatów witaminowych do picia.

Jednak, najważniejsze to odnaleźć przyczynę występującego problemu, dlatego warto dokładnie obserwować ptaki.

Poprzedni artykuł

Groch – alternatywne źródło białka w paszach dla trzody

Następny artykuł

Zbiór traw

Autor

Grzegorz Kropop

Grzegorz Kropop

St. specjalista ds. drobiu

Brak komentarzy

Dodaj swój komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.