Kanibalizm jest bardzo rozpowszechnionym problemem zarówno przy chowie i hodowli drobiu, jak i u ptaków dzikich.

Jakie są jego przyczyny?

Przyczyn kanibalizmu jest bardzo dużo, ale nie wszystkie są znane. Główną przyczyną jest stres.

Do czynników stresowych możemy zaliczyć:

  • pasożyty,
  • niedobory wody bądź pokarmu,
  • brak dostępu do linii pojenia i karmienia,
  • zbyt intensywne naświetlenie,
  • za długi dzień świetlny,
  • za duże zagęszczenie ptaków na obiekcie,
  • za wysoką temperaturę w otoczeniu ptaków,
  • niską wilgotność powietrza na obiekcie.

Do czynników pokarmowych możemy zaliczyć: niedobory białka, aminokwasów siarkowych, witaminy B12 czy nawet fosforu. Istotnym czynnikiem stresowym, mogącym mieć wpływ na kanibalizm są obrażenia i rany widoczne na ptakach, z których wycieka krew, co zachęca inne ptaki do dziobania.

W większości przypadków kanibalizm występuje krzyżowo, co oznacza, że jeden osobnik dziobie drugiego. Może również zdarzyć się, że ptak dziobie sam siebie (przeważnie po kończynach). Wówczas mamy do czynienia z autokanibalizmem.

Warto pamiętać, że kanibalizm łatwo wchodzi w nawyk ptaków i nie znika nawet po usunięciu czynnika powodującego dziobanie.

Poprzedni artykuł

Zbieranie i ważność danych w tuczu brojlera

Następny artykuł

Korekcja racic to nie koszt. To inwestycja, ale i konieczność

Autor

Grzegorz Kropop

Grzegorz Kropop

St. specjalista ds. drobiu

Brak komentarzy

Dodaj swój komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.