W zeszłym tygodniu, w Zakopanym odbyło się jubileuszowe (20-te) Sympozjum Drobiarskie Zakopane 2016 dla hodowców nioski towarowej oraz przedstawicieli branży drobiarskiej. Przyjezdnych witała piękna panorama polskich Tatr, a leżący u ich podnóża hotel bardzo szybko zapełnił się uczestnikami. Wśród gości znajdowali się również przedstawiciele wielu firm paszowych, ale tylko specjaliści z De Heus włożyli czynny udział w organizację i przebieg spotkania.

W trakcie części merytorycznej omówione zostały 2 tematy. Pierwszym z nich było moje wystąpienie pod tytułem: Ilość ma znaczenie – pieniądze i pasza.

Wykład zmotywował uczestników do poszukiwania często ukrytych i niedocenianych przez hodowców, uciekających grosików. Świadomie kalkulując koszty produkcji, znając dokładne dzienne spożycie paszy dla każdej z kur oraz stosując paszę o odpowiednim składzie i strukturze można wiele oszczędzić. Kilka słów poświęciłem fizjologii kur, i z drugiej strony ukazałem, że kura nie może także jeść za mało. Oznacza to, że ilość ma znaczenie, ale niejednokrotnie to, co pierwotnie wydaje się tańszym, w ostatecznym rozrachunku kosztuje dużo więcej.

Konferncja dla hodowców niosek, zakopanee (9)

Drugie wystąpienie, tym razem Kamila Witkowskiego pt. Biznes z jajem – recepta idealna nawiązywało do cyklu spotkań – warsztatów o tej samej nazwie.

Skierowane było głównie do osób, które jeszcze o projekcie nie słyszały lub nie uczestniczyły w nim. W kilkunastominutowym wystąpieniu przedstawiono przebieg dwóch cykli spotkań z całej Polski, ukazując jakie informacje i praktyczne umiejętności można było w trakcie omawianych warsztatów osiągnąć (więcej o Biznesie z jajem przeczytacie Państwo na kolejnych stronach). Uzupełnieniem naszych wystąpień były punkty wiedzy, w których zainteresowani mogli zapoznać się z metodyką pomiaru twardości skorup jaj oraz eksponatami prezentującymi najczęściej spotykane wady skorup jaj. Przy okazji, w trakcie quizu, można było wygrać praktyczne nagrody ułatwiające codzienną prace na fermach niosek towarowych.

Konferncja dla hodowców niosek, zakopanee (6)

Oprócz wystąpień specjalistów De Heus, goście wysłuchali prezentacji wykładowców na temat wyposażenia obiektów inwentarskich, genetyki kur, dodatków i witamin oraz wielu innych.

Kolejne, tym razem już XXI, Sympozjum Drobiarskie już za rok!

Poprzedni artykuł

Stres cieplny

Następny artykuł

Kwalifikacje do pracy ze zwierzętami

Autor

Przemysław Przybylak

Przemysław Przybylak

Specjalista ds. drobiu

Brak komentarzy

Dodaj swój komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.