Po pierwsze, przede wszystkim pisklęta należy nabywać ze sprawdzonego, wiadomego źródła. Pisklęta niewiadomego pochodzenia mogą być zarażone różnymi chorobami, mogą również nie być szczepione itd.

Drugą bardzo ważną czynnością jest odpowiednie przygotowanie miejsca dla piskląt, a mianowicie:

  • oddzielnego pomieszczenia i odseparowania piskląt od innych gatunków zwierząt np. bydła, trzody;
  • oddzielenie kurcząt od starszych ptaków, aby nie doszło do zakażenia od starszych zwierząt;
  • dokładne umycie i zdezynfekowanie miejsca dla piskląt przed zasiedleniem; Do dezynfekcji można użyć następujących środków: soda kaustyczna, gaszone wapno w proporcji 1 kg wapna na 10 l wody (nie stosować w obecności zwierząt), ditlenek chloru ClO2 (mało toksyczny, można go stosować w obecności ptaków metodą zamgławiania i poprzez natrysk powierzchni; maksymalne stężenie ditlenku chloru to roztwór 100 mg na litr wody);
  • wyposażenie pomieszczenia w poidełka, karmiki;
  • zabezpieczenie kurnika przed dostępem innych osobników, w szczególności dzikiego ptactwa i zwierzyny leśnej np. lisów;
  • zapewnienie w kurniku odpowiedniego mikroklimatu. Wiecie, że najlepsza temp. dla kurcząt w pierwszych dniach życia to 35-30OC pod sztucznymi kwokami i 22-25OC w wychowalni? Wilgotność w pomieszczeniu powinna wynosić 60-70%. Jest to bardzo ważna kwestia, ponieważ małe kurczaki są bardzo wrażliwe na temperaturę.

Bardzo ważnym elementem hodowli drobiu jest żywienie.

W zależności od okresu chowu powinno używać się odpowiedniej mieszanki paszy pełnoporcjowej, w której zawarte są wszelkie niezbędne składniki. W przypadku, gdy sam przygotowujesz paszę, pamiętaj, aby ją odpowiednio zbilansować i dodać koncentrat oraz witaminy.

Poprzedni artykuł

Bioasekuracja – sposób na zapobieganie rozprzestrzeniania się chorób na fermie

Następny artykuł

Korekcja racic

Autor

Sławomir Walasek

Sławomir Walasek

Specjalista ds. sprzedaży dystrybucyjnej

Brak komentarzy

Dodaj swój komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.