W drobiarstwie używanych jest kilka rodzajów ściółki, w zależności od wartości użytkowej oraz dostępności.

Materiał ściółkowy powinien cechować się dużą higroskopijnością w celu utrzymania dobrostanu zwierząt.

Możemy wyróżnić następujące materiały:

  • słoma długa
  • słoma (sieczka)
  • wióry drzewne
  • torf

Największą higroskopijnością wyróżnia się torf, a najmniejszą wióry drzewne.

kurnik, wstawienie

Słoma jest dobrym materiałem ściółkowym, lecz przez swoją budowę musi być pocięta. Otoczka chitynowa na słomie zapobiega wchłanianiu, tym samym pije wodę tylko końcami. Zalecane jest cięcie słomy na odcinki ok 5 cm, dzięki czemu zwiększamy powierzchnie wchłaniania.

W ostatnim czasie największą popularnością cieszy się torf, który sprawia mniej pracy przy ścieleniu, cechuje się bardzo wysoką chłonnością oraz niską wartością pH, co ogranicza rozwój bakterii. Więcej o torfie, możesz przeczytać tutaj.

Poprzedni artykuł

Żywienie płynne - alternatywa tradycyjnego żywienia

Następny artykuł

Popsuta sianokiszonka

Autor

Aleksandra Soja-Mazanowska

Aleksandra Soja-Mazanowska

Kierownik regionalny ds. drobiu

Brak komentarzy

Dodaj swój komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.