Podczas wizyt na fermach gromadzę wiele danych. Dane te i informacje z fermy, uzyskane na początku cyklu mają bardzo istotne znaczenie. Wśród nich najważniejsze są: temperatura w kurniku, wygrzanie posadzki, mikroklimat na obiekcie, waga piskląt, grubość ściółki i jej rodzaj.

Zwrócenie uwagi na te parametry w poszczególnych tygodniach oraz obserwacja wagi kurczaków i upadków w stadzie pozwala nam podejmować odpowiednie kroki. Im więcej informacji uzyskanych od hodowcy tym łatwiej odpowiednio prowadzić cykl.

Pamiętacie, że najlepsza temperatura na wstawieniu powinna kształtować się na poziomie 32 stopni, posadzka powinna być wygrzana do 28 stopni C?

Poprzedni artykuł

Wykorzystanie ziemniaka w żywieniu trzody chlewnej

Następny artykuł

Kanibalizm - przyczyny

Autor

Józef Smołuch

Józef Smołuch

St. specjalista ds. drobiu

Brak komentarzy

Dodaj swój komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.