A'locha

A’loCha oznacza nie tylko „dzień dobry”. To także nazwa grupy specjalistów ds. zarządzania stadem podstawowym, działających w ramach firmy De Heus. Z ich inicjatywy, 5 kwietnia w Bronisławowie, odbyła się I edycja Akademii A’locha – warsztatów dla hodowców stada podstawowego.

„Maksymalizacja produkcji trzody chlewnej przy jednoczesnym dbaniu o dobrostan zwierząt i optymalizację kosztów to w dzisiejszych czasach nie lada wyzwanie. Szansą na odbudowę rynku trzodowego jest rozwój stada podstawowego, właśnie dlatego w firmie De Heus działa unikalna grupa ekspertów, zajmujących się wsparciem hodowców w zarządzaniu stadem podstawowym (Grupa A’locha)” – mówi Marcin Forkajm, kierownik produktu ds. trzody chlewnej De Heus.

Akademia A’locha to nowy i unikatowy projekt. Kierowany jest do hodowców stada podstawowego, mających plany rozwoju hodowli bądź planujących rozpoczęcie prowadzenia stada podstawowego. Celem Akademii jest wsparcie polskich hodowców loch w poprawie wskaźników ekonomicznych oraz dobrostanu zwierząt.

Akademia A'locha

„Sukces stada podstawowego to kombinacja wielu elementów, od żywienia poprzez profilaktykę aż po kompleksowe zarządzanie. Tematów jest więc wiele. My jednak wybór poruszanych zagadnień dopasowujemy do potrzeb uczestników i rozwijamy zgodnie z ich sugestiami. Wszystko po to, abyśmy wspólnie mogli zadbać o rozwój rynku trzody chlewnej w Polsce.” – dodaje Marcin Forkajm.

Akademia A'locha

Podczas spotkania hodowcy mieli okazję poszerzyć swoją wiedzę z zakresu ekonomiki prowadzenia stada podstawowego. Wysłuchali prelekcji lek. wet. Pawła Wróbla o profilaktyce stada podstawowego i jej wpływu na wyniki ekonomiczne i produkcyjne, Dariusza Adrjana (De Heus) o wpływie żywienia loch na wyniki ekonomiczne, Krzysztofa Świątka (De Heus) o ekonomice inwestycji oraz tematu, przedstawionego przez hodowcę – Krzysztofa Urbańskiego – jak zbieranie wyników produkcyjnych ułatwiło mi codzienną pracę ze stadem podstawowym.

Akademia A'locha

Kolejne spotkanie Akademii już za pół roku. W międzyczasie specjaliści będą odwiedzać fermy i rozmawiać z hodowcami o trudnościach, z którymi się borykają oraz o ich rozwiązaniach, również poprzez warsztaty.

Więcej zdjęć znajduje się na naszym Facebook-u. Zapraszamy!

Poprzedni artykuł

Podsuszanie traw a jakość przyszłej kiszonki

Następny artykuł

Indyki - zalecenia zoohigieniczne

Autor

Karolina Pietrzko

Karolina Pietrzko

Brak komentarzy

Dodaj swój komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.