Układanie receptury

Sam proces kalkulowania receptury jest dość prosty – wykonuje go komputer za pomocą zainstalowanego na nim programu. Pasza ma spełniać wymagania pokarmowe danej grupy świń, czyli jaka minimalna (czasem maksymalna) ilość białka, energii, aminokwasów, witamin, itd. powinna być zawarta w 1 kg paszy.

Składniki pokarmowe pochodzą z surowców, a ich poziom każda firma zajmująca się żywieniem ustala sama, posługując się przy tym normami żywienia zwierząt, wynikami badań i korzystając z własnych doświadczeń. W przypadku firmy De Heus receptury mieszanek przeznaczonych do przygotowania na fermie są oparte założeniach pasz pełnoporcjowych produkowanych przez naszą firmę.

Paszę, która spełnia wymagania pokarmowe dla danej grupy zwierząt nazywamy paszą zbilansowaną. Oznacza to, że przy odpowiednim pobraniu wystarcza do zapewnienia potrzeb bytowych zdrowego zwierzęcia, a także uzyskanie założonych wyników technicznych.

Znalezienie najtańszej zbilansowanej paszy to optymalizacja. Optymalizacja może dać spore oszczędności w kosztach żywienia zwierząt. Kluczem są tu stałe aktualizacje cen surowców i możliwość ich wyboru (im mniej surowców, tym możliwości oszczędzenia mniejsze).

Poprzedni artykuł

Komplikacje okresu u okołoporodowego krów. Zatrzymanie łożyska

Następny artykuł

Ostre poporodowe zapalenie błony śluzowej macicy. Komplikacje okresu u okołoporodowego krów

Autor

Maciej Bendlewski

Maciej Bendlewski

Kierownik produktu ds. trzody chlewnej

Brak komentarzy

Dodaj swój komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.