Na polskim rynku występuje coraz większa podaż grochu, co łączy się z dość atrakcyjną ceną (700 zł/t), skłaniającą coraz większe grono świadomych hodowców do zastosowania tego komponentu w dawkach dla trzody. W związku ze dużym zainteresowaniem hodowców tym tematem, poniżej kilka informacji o grochu widziane okiem żywieniowca.

Groch ze względu na niską zawartość związków antyżywieniowych (taniny i inhibitory trypsyny) jest najczęściej stosowanym w żywieniu trzody przedstawicielem strączkowych.

Związki te ograniczają wykorzystanie między innymi bobiku czy łubinów w mieszankach paszowych. Ze względu na białko i wysoką energię groch to wartościowy surowiec dla świń.

222

Nasiona grochu zawierają 19–23% białka, a jego skład podobnie jak innych strączkowych jest dość zasobny w lizynę. Zawiera natomiast niewiele aminokwasów siarkowych, dlatego też groch w mieszankach dla trzody dobrze bilansuje się z  makuchem rzepakowym i śrutą, która bogata jest w metioninę.

2312
Największym producentem grochu w Europie są Francuzi, Duńczycy, Belgowie i Holendrzy. W tych też krajach średni plon oscyluje w granicach 4-5 ton ziarna. W Polsce średni plon to ok. 2,5-3 t/ha, choć plonowanie grochu uprawianego w gospodarstwach doświadczalnych to już 5-5,5 t/ha. Przyczyn tego stanu poza warunkami pogodowymi jest wiele, w tym mało precyzyjnie wykonany siew. Błędy podczas siewu grochu popełniane są o wiele częściej niż przy uprawie innych roślin, a obniżka plonu tym spowodowana jest również bardziej widoczna.

Bardzo ważne w przypadku nasion grochu jest ich właściwe ześrutowanie, a stopniowe wprowadzanie ich do receptury pozwoli na unikniecie problemu luźnych odchodów.

Poprzedni artykuł

Ketoza

Następny artykuł

Kanibalizm – objawy i przeciwdziałanie

Autor

Marek Helowicz

Marek Helowicz

Brak komentarzy

Dodaj swój komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.