Instalacja do żywienia płynnego wymaga nadzoru ze strony hodowcy – trzeba kontrolować jej działanie, korygować krzywe żywienia i receptury zgodnie z wymaganiami grup technologicznych i dostępnymi w danym momencie surowcami.

Niezwykle istotne jest dbanie o jakość komponentów oraz o higienę paszy. W innym przypadku nasz sprzęt nie zostanie dobrze wykorzystany, a oszczędności będą pozorne. Elementami najważniejszymi jest odpowiednie wymieszanie paszy oraz zadanie do koryt. Od jakości i ilości pulpy zależą wyniki techniczne hodowcy.

W celu kontroli komponentów należy wykonywać ich cykliczne analizy w przystosowanym do tego laboratorium.  Zmiana komponentu lub nowy dostawca to momenty kiedy próba powinna być poddana szczegółowym badaniom.  W celu szybkiej kontroli suchej masy można wykorzystać dostępne wagosuszarki, które dokonują bardzo szybkiej analizy lub wszędzie dostępnej kuchenki mikrofalowej.

Komponenty płynne przechowywać można w silosach poliuretanowych lub betonowych zbiornikach, których ściany zabezpieczone są przed korozją. Surowce płynne są najczęściej odpadami z przemysłowej produkcji żywności – im więcej wiemy o jego pochodzeniu, procesie produkcji jak i wartości pokarmowej tym lepiej. Komponenty takie mogą zawierać rożnego rodzaju ciała obce, przeciwko temu hodowcy montując sita na rurę wlewową.

Płynne surowce wymagają mieszania w celu utrzymania homogeniczności. W tym celu montuje się sprzęt mieszający, najczęściej mieszadła, choć niektóre surowce mogą być jedynie przepompowywane.

Jest to czynność wykonywana tuż przed podaniem komponentu do miksera. Silosy powinny być jak najbliżej kuchni paszowej – jak najmniej surowca pozostaje w czasie międzykarmień w rurze podającej. Najczęściej surowce są dystrybuowane jedną – wtedy musimy tak dozować komponent, żeby pozostał zawsze ten który jest obecny we wszystkich recepturach.

Miksery mają różne kształty w zależności od producenta. Wewnątrz jest mieszadło. Czas mieszania zależy od komponentów jak i pojemności zbiornika mieszającego. Zawsze zaczynamy mieszanie od płynnych surowców potem czas na stałe. Bardzo ważny jest czas nasiąkania – suche komponenty uzyskują zawiesinę w pulpie. Po uzyskaniu homogennej pulpy następuje karmienie. Przy wyjściu z miksera znajduje się łapacz kamieni – ma on chronić pompę, odpowiedzialną za transport zupy jak i pętle paszową.

Na rynku dostępne są pompy mimośrodkowe i wirnikowe. Ich moc i sposób pracy zależy od typu surowców, długości obwodu oraz suchej masy zupy.

Optymalna sucha masa zupy to 22-25%, żeby ją uzyskać powinno się dbać o wprowadzanie aktualnych danych o surowcu do komputera oraz stosować odpowiednie dla danej grupy technologicznej receptury. Niewielkie różnice mogą rodzić duże problemy.

Dostarczenie 22% suchej masy zamiast 24% oznacza w praktyce zamiast 2kg paszy jedynie 1,84kg, co bezpośrednio przełoży się na słabszy wzrost, a co się z tym wiąże na wynik ekonomiczny. W zależności od systemu w pętlach w czasie międzykarmienia znajduje się woda lub pasza. Istotne jest to, że do kolejnych karmień trzeba wykorzystać wodę technologiczną lub uwzględnić ilość pulpy z poprzedniego karmienia znajdującą się w obiegu. Bardzo ważna jest higiena całego obwodu i kuchni, dlatego hodowca co jakiś czas powinien umyć instalację.

Mimo prostych zasad działania instalacji do płynnego żywienia, nietrudno o drobny błąd, który może skutkować poważnymi perturbacjami. System, komponenty oraz pulpa wymagają ciągłej kontroli kompetentnej osoby. Bardzo ważna jest współpraca z doświadczonym doradcą oraz możliwość wymiany doświadczeń.

Wysoka specjalizacja w tej dziedzinie wymaga od hodowcy ciągłego podnoszenia poziomu wiedzy, a dopiero jej wykorzystanie w praktyce gwarantuje sukces.

Poprzedni artykuł

Wirusowa biegunka bydła (BVD)

Następny artykuł

Jak poprawić opłacalność tuczu?

Autor

Maciej Bendlewski

Maciej Bendlewski

Kierownik produktu ds. trzody chlewnej

Brak komentarzy

Dodaj swój komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.