Fermy, ze względu na coraz bardziej rozwinięte systemy produkcji, odwiedzane są przez wiele osób (zajmujących się np. odbiorem tuczników, padliny, przywozem paszy). Niestety, z takimi odwiedzinami związane są pewne zagrożenia dla bezpieczeństwa hodowli.

Fundamentalną i podstawową zasadą, pozwalającą ograniczyć ryzyko pojawienia się wielu chorób i zabezpieczającą stada przed zarażeniem, np. ASF jest zapewnienie podstawowej bioasekuracji i kierowanie się dobrymi praktykami.

Jak wiadomo, prewencja jest zawsze tańsza niż zwalczanie problemu. Dlatego właśnie tak ważne jest zachowanie higieny i podstawowych zasad bezpieczeństwa, które pozwolą zminimalizować ryzyko rozprzestrzenienia się wielu wirusów.

Stosowanie się do zasad higieny i bioasekuracji, czyli najtańszej i skutecznej metody walki z wirusami jest niezbędne.

Zastosowanie mat dezynfekcyjnych, umieszczanych bezpośrednio przy drzwiach obiektu, zmiana i dezynfekowanie obuwia, zakładanie odzieży ochronnej, uzupełnianie płynów dezynfekcyjnych, prowadzenie rejestru wejść osób do pomieszczeń ze świniami oraz środków transportu, wjeżdżających na teren gospodarstwa to kilka wskazówek, o których należy pamiętać.

Powinno się również ograniczyć liczbę wejść do obiektów, uniemożliwić wejścia osobom postronnym, zamykać bramę wjazdową i otoczyć teren chlewni płotem, aby zabezpieczyć dostęp do budynków inwentarskich. Istotna jest również obserwacja zwierząt – w razie jakichkolwiek niepokojących objawów należy zgłosić je lekarzowi weterynarii.

Aby zapobiegać rozprzestrzenianiu się ASF, firma De Heus podjęła szereg działań zabezpieczających.

Wdrożyła specjalne instrukcje zachowań dla pracowników terenowych i transportu. Zawierają one wskazówki jak w odpowiedni sposób wejść na fermę trzody chlewnej, aby nie zainfekować świń poprzez choroby, których wektorem może być człowiek. Pracownicy m.in. stosują odzież i obuwie ochronne oraz środki do dezynfekcji rąk i butów. Wyposażeni są także w rozpylacze ze środkiem dezynfekującym, przeznaczonym do doraźnej dezynfekcji kół, a samochody pozostawiają na drodze publicznej lub na parkingu poza fermą. Przed każdą wytwórnią De Heus znajdują się maty dezynfekcyjne, a ruch w fabrykach został ograniczony do minimum.

Poprzedni artykuł

I Forum Reprodukcyjne

Następny artykuł

Objawy rui

Autor

Maciej Bendlewski

Maciej Bendlewski

Kierownik produktu ds. trzody chlewnej

Brak komentarzy

Dodaj swój komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.