Coraz większym problemem stają się nagłe padnięcia tuczników, wpływające na opłacalność produkcji trzody chlewnej.

Jednym z wielu źródeł takiego zjawiska może być zakażenie bakteriami beztlenowymi z grupy Clostridium. Bezpośrednią przyczyną śmierci nie jest jednak sama obecność bakterii w przewodzie pokarmowym,  a toksyny produkowane przez nie. One bowiem przedostają się do krwiobiegu, powodując uszkodzenie nabłonka.

Najczęściej padnięcia obserwuje się wiosną i latem, gdy występuje duża amplituda temperatur powietrza między nocą a dniem.

Typowym objawem wskazującym na zatrucie tymi bakteriami jest fakt, iż martwe tuczniki bardzo szybko nabrzmiewają. Bakterie te namnażać się mogą w ściółce, w instalacji wodnej jak i w paszach złych jakościowo.

Jak zapobiegać stratom wywołanym przez ten czynnik chorobotwórczy?

Należy:

  • często dezynfekować instalację wodną, środowisko,
  • stosować probiotyki, witaminę C, zakwaszacze,
  • zapewnić świniom stały dostęp do dobrej jakości paszy i wody oraz zapobiegać przerwom w dostawach,
  • powinno się również zwrócić uwagę na zagęszczenie świń w kojcu.
Poprzedni artykuł

Jak zapobiegać kokcydiozie?

Następny artykuł

Kiedy i jak przeprowadzać korekcję racic?

Autor

Tomasz Stiburski

Tomasz Stiburski

Specjalista ds. trzody chlewnej

Brak komentarzy

Dodaj swój komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.