Produkty uboczne i odpadowe powstają w różnych gałęziach przemysłu spożywczego  np. piekarniczym, cukierniczym, mleczarskim, owocowo-warzywnym, tłuszczowym, fermentacyjnym. Możliwości wykorzystania ww. produktów w żywieniu trzody chlewnej „na sucho” są różne. Każdy farmer przed podjęciem decyzji o ich zastosowaniu powinien dokładnie wiedzieć jaki produkt kupuje oraz skonsultować z doradcą żywieniowym jak wpłynie on na żywienie i zwierzęta. Wartość pokarmowa takich produktów zależy od rodzaju surowca, stopnia jego zanieczyszczenia oraz technologii produkcji. Są to z reguły produkty bogate w białko oraz skrobię/węglowodany.

Dzięki takim produktom jak np. czerstwe pieczywo, ciastka, chipsy, czekolada, wafle, wytłoki lub wysłodki buraczane można obniżyć koszty żywienia.

Ważnym elementem jest również cykliczność dostaw takich produktów czyli możliwość stosowania ich w dłuższym okresie czasu – stała dieta. Jeśli mieszkamy w pobliżu dużych aglomeracji nie powinno być problemu z ich pozyskaniem.

odpady cukiernicze
Odpady cukiernicze

Opłacalność stosowania produktów odpadowych jest różna. Należy sobie zadać pytanie o skład takiego produktu (potwierdzony badaniami laboratoryjnymi lub atest dostawcy) oraz ostateczną cenę. Koszt takiego komponentu odpadowego najlepiej porównać do zboża lub konkretnego surowca, który chcemy wycofać z dawki pokarmowej.

Podstawowymi danymi do wyliczenia opłacalności są sucha masa, białko ogólne i energia. W takich wyliczeniach może pomóc doradca żywieniowy. Ponieważ produkty zawierają szereg innych składników pokarmowych należy również zgłosić się do niego, aby sprawdzić czy tańszy komponent można zastosować w dawce żywieniowej.

Prawidłowe zbilansowanie dawek pokarmowych przy użyciu produktów ubocznych i odpadowych nie jest łatwe z uwagi na dużą zmienność i różnorodność składników pokarmowych, dlatego kluczem do sukcesu są konsultacje z doradcą żywieniowym.

Myśleliście już o zastosowaniu produktów odpadowych w żywieniu?

Już wkrótce opowiem o nich więcej…

Poprzedni artykuł

Problemy z trawieniem dawki

Następny artykuł

Wstawienie piskląt indyczych

Autor

Wojciech Szulgo

Wojciech Szulgo

Specjalista ds. trzody chlewnej

Brak komentarzy

Dodaj swój komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.