Formulacja paszy dla prosiąt, bazująca na profilu aminokwasowym, pomaga hodowcom w radzeniu sobie z coraz to większą presją związaną z ograniczaniem używania antybiotyków oraz cynku w paszach dla świń.

Bakterie jelitowe, aby rozwijać się potrzebują białka, tak więc skupienie się na maksymalnej strawności białka i optymalnym profilu aminokwasowym zmniejsza ilość białka trafiającego do okrężnicy, a co się z tym wiąże zmniejsza również ilość bakterii patogennych. Taki zabieg pozwala utrzymywać zwierzęta w dobrym zdrowiu bez konieczności polegania na antybiotykach. To kolejny czynnik pozwalający producentom trzody chlewnej zaoszczędzić pieniądze.

Istnieją dwie inne zalety indywidualnego podejścia do formułowania diety dla prosiąt. Pierwsza to taka, że ograniczenie w paszy białka surowego zwiększa dostępność energii potrzebnej do budowy tkanek. Organizm może wykorzystać pojedynczy aminokwas zamiast zużywać energię potrzebną do rozkładu kompleksu aminokwasów wbudowanych w strukturę białka. Druga korzyść to ograniczenie wydalania azotu do środowiska poprzez redukcję białka w paszy.

Poprzedni artykuł

Kolorowi Panowie

Następny artykuł

Korekcja racic

Autor

Maciej Bendlewski

Maciej Bendlewski

Kierownik produktu ds. trzody chlewnej

Brak komentarzy

Dodaj swój komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.