Świnie są bardzo wrażliwe na jakość wody. Wymagania co do jej jakości są takie same jak dla wody pitnej dla ludzi. W przypadku własnego ujęcia należy systematycznie kontrolować jakość zarówno pod kątem bakteriologicznym jak i fizyko-chemicznym.  Od tego często zależy zdrowotność stada. O ile łatwo zrozumieć, że woda musi być czysta bakteriologicznie to nie zawsze wychwytuje się problem jej składu chemicznego.

Z punktu widzenia ekonomicznego, hodowca powinien znać skład jakościowy dostępnej wody, gdyż wiele leków podawanych jest razem z nią. Leki mogą wchodzić w reakcję z wodą, co może obniżyć ich skuteczność. Przykładowo wysoki poziom żelaza działa destrukcyjnie na aktywność doksycykliny, kwaśne pH wody ma niekorzystny wpływ na stabilność amoksycykliny.

Kontrolowanie ilości pobranej wody to podstawa przy prawidłowym leczeniu. Pobór wody odczytywany z liczników nie zawsze pokazuje rzeczywiste jej spożycie przez zwierzęta. Należy mieć na uwadze ewentualne nieszczelności instalacji, a także rozlewanie wody w czasie picia i przy zaspakajaniu potrzeb behawioralnych – świnie traktują rozlewanie wody jako zabawę, gdy nie mają innych przedmiotów do zabawy.

Dla zdrowia i produkcyjności świń ważna jest także jej temperatura.  Zbyt zimna woda powoduje utratę energii, która jest potrzebna na jej ogrzanie. Jest to szczególnie ważne w przypadku prosiąt.

Nie wolno również dopuszczać do długiego zalegania wody w rurach instalacji wodociągowej, a po dłuższej przerwie w cyklu produkcyjnym, przed nowym zasiedleniem chlewni należy koniecznie spuścić wodę zalegającą w rurociągu.

Woda nigdy nie będzie bezpośrednio wysokim kosztem produkcyjnym w porównaniu z paszą czy lekami, lecz należy patrzeć na ile zła jej jakość lub niedobory ograniczają  naszą produkcję. Dziś dochodzi również do nas świadomość wyższych kosztów składowania gnojowicy czy jej wywózki. W krajach takich jak Holandia czy Dania koszt pozbycia się 1 m3 gnojowicy to około 20 euro.

Poprzedni artykuł

Pomysł na ulepszenie legowisk

Następny artykuł

Problemy na kaczej fermie?

Autor

Maciej Bendlewski

Maciej Bendlewski

Kierownik produktu ds. trzody chlewnej

Brak komentarzy

Dodaj swój komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.