Od paru lat na rynku trzody można zauważyć coraz większe problemy z uzyskaniem opłacalności.  Systemy płynnego zadawania pasz mają coraz więcej zwolenników. Pozwalają zaoszczędzić na kosztach żywienia poprzez wykorzystanie surowców odpadowych, natomiast rodzą problemy zarówno ze strony instalacji jak i jakości płynnych składników.

Wychodząc naprzeciw potrzebom klientów, firma De Heus stworzyła specjalny zespół ds. płynnego  żywienia, zajmujący się wyłącznie tą dziedziną. Firma posiada bogate doświadczenie w tym obszarze. W Holandii systemy te z powodzeniem działają od przeszło 25 lat. Na chwilę obecną 40% stad posiada takie instalacje, natomiast aż 70% pogłowia jest karmione na mokro.

Wsparcie wysoce wyspecjalizowanego eksperta Henka Honderd jak i bogate zaplecze laboratoryjno-badawcze pozwala nam na efektywne doradzanie naszym klientom w tej unikalnej dziedzinie. Aby sprostać wymaganiom rynku nieustannie podnosimy poziom naszej wiedzy jak i poszerzamy zakres organizowanych przez nas szkoleń.

W 2013 roku firma De Heus powołała do życia Akademię Płynnego Żywienia. Jest to projekt, który ma za zadanie promowanie i rozszerzanie wiedzy na temat płynnego żywienia trzody chlewnej wśród hodowców, którzy już używają lub zamierzają założyć instalacje. W tym roku odbędzie się już 5. edycja Akademii.

Więcej o ekspertach w zakresie płynnego żywienia odnajdziesz tu. 

Poprzedni artykuł

Dawka pokarmowa a optymalne wykorzystanie robota udojowego

Następny artykuł

Ściółka i jej rodzaje

Autor

Maciej Bendlewski

Maciej Bendlewski

Kierownik produktu ds. trzody chlewnej

Brak komentarzy

Dodaj swój komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.